Meteen naar de inhoud

Re-integratie

Re-integratie (o.a. 2e spoor)

Het doel van een re-integratietraject is een duurzaam en bevredigend resultaat. Een structurele werkhervatting die zo dicht als mogelijk aansluit bij de (resterende) functionele mogelijkheden van de werknemer.

Een 2e spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever voortkomende uit de Wet Verbetering Poortwachter. Hierbij zijn alle activiteiten gericht op werkhervatting buiten de eigen organisatie. Werkgever én werknemer zijn samen verantwoordelijk voor de re-integratie.

Een arbeidsongeschikte werknemer kan soms niet meer terugkeren in zijn of haar functie. Dit kan b.v. zijn als de werknemer door ziekte zijn of haar huidige baan niet meer kan uitoefenen. Voor zowel de werkgever als werknemer is langdurig verzuim belastend en vraagt om een gedegen maar vooral een duurzame oplossing voor beide partijen, een 2e spoortraject.

Een 2e spoortraject moet uiterlijk binnen 6 weken ná de Eerstejaarsevaluatie worden gestart. Het kan zijn dat het toekomstperspectief is dat de medewerker door omstandigheden niet kan re-integreren in zijn of haar eigen óf andere functie binnen het bedrijf. Dan kan een 2e spoortraject reeds eerder worden opgestart.

Bij een re-integratie in het 2e spoor wordt de arbeidsongeschikte werknemer actief begeleid bij het vinden, verkrijgen en behouden van een voor hem of haar passende functie in een andere organisatie dan in die van de huidige werkgever.

Een en ander gebeurd op basis van een van tevoren opgesteld en vastgelegd re-integratieplan. Dit re-integratieplan wordt compleet afgestemd op de werknemer en is dus, voor een groot deel, maatwerk.

Hiervoor maak ik o.a. gebruik van een innovatief vacaturezoekprogramma en wordt onderzocht welke andere kanalen kansen bieden. In de tussentijd  begeleid ik uw medewerker op maat bij zijn zoek- en sollicitatieproces. Ook wordt er actief aandacht besteed aan de persoonlijke presentatie van de kandidaat-in-spé.

Taken die 2ndTRACK zal uitvoeren zijn:

  1. Intakegesprek met de werknemer dat als basis dient voor het re-integratieplan.
  2. Ondersteuning van de werknemer hoe om te gaan met de gewijzigde werksituatie.
  3. Loopbaantesten waarbij de wensen, kwaliteiten, competenties en (on)mogelijkheden van de kandidaat in kaart worden gebracht.
  4. Opstellen c.q. optimaliseren CV en motivatiebrief.
  5. Vaardigheden rondom solliciteren en netwerken aanleren.
  6. Ondersteuning bij het actief solliciteren en netwerken.
  7. Oriëntatie arbeidsmarkt en ondersteuning bij het vinden van passende vacatures.
  8. Gesprekverslagen en voortgangrapportages van de re-integratieactiviteiten uitwerken en aanleveren .
  9. Nazorg leveren als de werknemer is geplaatst bij een nieuwe werkgever.

N.B. In de regel zal een re-integratietraject bestaan uit (gemiddeld genomen) tweewekelijkse individuele gesprekken.

Meer weten?

Voor verdere informatie of een offerte kunt u contact met mij opnemen middels robhendriks@2ndTRACK.nl of op 06-13412302.